• Home

Find inspiration til din undervisning i december 🎄

Vi har været på jagt i ShareIT efter de gode forløb til undervisningsforløb, der egner sig til julemåneden. Alle forløbene er gratis at bruge, og alle lærer-til-lærer-forløbene har været afprøvet i virkeligheden af den kollega, der har valgt at dele i ShareIT.

 

Indskoling

Dansk (lærer til lærer)

Link til forløb: Grantræet

Afsender: KaffeSommerfugl
I dette forløb skal eleverne blandt andet arbejde med sangen “Juletræet med sin pynt”, hvor de skal lave julepynt. Eleverne skal herefter læse H.C. Andersens historie om Grantræet. Efterfølgende skal eleverne skrive Grantræet om til et skuespil, hvor der er fokus på virkemidler. I forløbet bliver der lagt op til kreativitet og leg, og der er fokus på multimodalitet i form af video, film og billeder.

Dansk

Link til forløb: Jul på Vestvolden

Afsender: Københavns Befæstning
I dette forløb skal eleverne besøge Københavns Befæstning, hvor de skal undersøge hvordan det var at være soldat under 1. verdenskrig og i juletiden. Forløbet har fokus på fremstilling og fortolkning, herunder dagbogsskrivning og tegninger. I forløbet er der lærervejledning, før- og efteropgaver, vejledning til værkstederne og et diplom til eleverne, når de har gennemført forløbet.

Dansk (lærer til lærer)

Link til forløb: Juleopgaver

Afsender: Kenneth E
I dette juleforløb skal eleverne udføre en række opgaver, herunder at finde ord med “JUL,” forklare betydningen af udtryk relateret til julen, hjælpe Nissemor med opskrifter, besvare spørgsmål om julens oprindelse, genberegne en opskrift, beregne Nissemors alder, tælle bagte mandelstjerner og finde tabte gaver. Opgaverne spænder fra sprogøvelser til matematiske udfordringer og historiefortælling.

Dansk

Link til forløb: Grønlandsk Jul

Afsender: Det Grønlandske Hus i København
I dette forløb skal eleverne lære om grønlandske juletraditioner. Eleverne skal undersøge mysteriet om julemandens hjem og blive klogere på grønlandsk korsang.

Dansk (lærer til lærer)

Link til forløb: Skriveopgaver til jul 

Afsender: Pernille R.
Dette forløb er fyldt med små skriveopgaver frem til jul. Disse opgaver kan omhandle alt fra dagbogsskrivning til en besjæling af juletræer. Dette forløb er oplagt som en hyggelig juleøvelse i dansktimen spækket med danskfagligt indhold.

Kristendomskundskab  (lærer til lærer)

Link til forløb: Jul/ Juleevangeliet 

Afsender: Jane W.
Dette forløb indeholder fem videoer med salmer og juleevangelier for børn. Disse videoer er oplagte at arbejde med i forbindelse med juletiden.

Mellemtrin

Dansk (lærer til lærer)

Link til forløb: Juleskriverier

Afsender: FantaRensdyr
I dette forløb kommer eleverne med garanti i julestemning. Forløbet har særligt fokus på skriftlighed, herunder korrektur og punktum. Eleverne skal skrive til billeder, små julehistorier, planlægge deres drømmejul og ikke mindst lave en ønskeseddel. Forløbet består af særdeles uddybede opgavebeskrivelser og elevrefleksioner.

Dansk (lærer til lærer)

Link til forløb: Juleønsket

Afsender: BrevDromedar
I dette forløb skal eleverne se serien ‘Juleønsket’. Eleverne skal her arbejde karakterudvikling og skal derfor udarbejde et brevkassebrev og tilegne sig viden om denne responsmetode.

Dansk (lærer til lærer)

Link til forløb: Jul  

Afsender: KameraBæver
I dette forløb skal eleverne skrive og læse små julefortællinger. Forløbet starter med en video, hvor der bliver oplæst ‘Vitello køber en vidunderlig julegave’, og herefter skal eleverne arbejde med deres egen julehistorie. Eleverne skal i løbet af deres skriveproces arbejde med korrektur på deres egen julehistorie.

Håndværk og design (lærer til lærer)

Link til forløb: Julepynt i metal 

Afsender: FrakkeRæv
Skab et unikt juleornament ved at designe det med inspiration fra julesalmer. Fremstillet af messing- eller kobberplade vil ornamentet udmærke sig ved en omhyggeligt udsavet form. Denne smukke juledekoration kombinerer håndværksmæssig finesse med juletraditioner og skaber en iøjnefaldende, skinnende tilføjelse til enhver juleudsmykning.

Håndværk og design (lærer til lærer)

Link til forløb: JUL og filt 

Afsender: Malene Ilskov
Titel: JUL og filt
Dette forløb har fokus på filt, hvor eleverne arbejder med forskellige typer af filt, herunder vådfiltning og nålefiltning med julen som tema. Forløbet har billedguides, som viser eleverne, hvordan de kan blandt andet kan lave julehjerter, kagemænd og snefnug i filt. Derudover er der ekstraopgaver, hvis eleverne bliver hurtigt færdige.

Musik (lærer til lærer)

Link til forløb: Julehit 

Afsender: SolFalk
I dette forløb skal eleverne arbejde med julehits. Forløbet består af sjove opgaver, hvor de selv skal vælge deres egne julesange og derefter arbejde kreativt med julehittet ved enten at lave skuespil, danse, collage eller PowerPoint. Alle valgmulighederne er rammesat, og der er støttespørgsmål, eleverne skal svare på, imens de laver deres opgave.

Madkundskab (lærer til lærer)

Link til forløb: Luciabrød

Afsender: MotorcykelNæsehorn
Forløbet indeholder opskrift og fremgangsmåde til at bage Luciabrød.

Madkundskab (lærer til lærer)

Link til forløb: Juletema 

Afsender: Diana D.
Titel: Jule tema
I dette forløb er der fokus på juletraditioner i andre lande, her særligt julemad. I forløbet er der også fokus på teorien bag madlavning, hvor der arbejdes med brunkager og skuebrød. Forløbet indeholder også opskrifter på julehygge, som læreren kan udvælge, og som derefter kan afprøves i madkundskabslokalet.

Engelsk (lærer til lærer)

Link til forløb: Christmas 

Afsender: SolFirben
I dette forløb er der fokus på jul i England, og der arbejdes særligt med juletraditioner. Eleverne skal sammenligne julen i Danmark og England, hvor de skal besvare arbejdsspørgsmål på engelsk. Derudover skal eleverne lytte til små julehistorier og sange.

Engelsk (lærer til lærer)

Link til forløb: Christmas (Master)

Afsender: Helene K.
I dette forløb er der fokus på læsning. Eleverne får muligheden for selv at vælge niveau af læsning, hvorefter de skal arbejde med opgaver til teksten, som også er delt op efter niveau. Herefter skal eleverne spille julespil og skrive en julehistorie ved hjælp af terningekast.

Engelsk (lærer til lærer)

Link til forløb: Happy Holidays 

Afsender: Danna A.
I dette forløb kommer man rundt både i det skriftlige og mundtlige, samtidig med at eleverne kan være kreative. Eleverne skal i starten arbejde med juleønsker, lytte til en sang, skrive deres juleønsker ned og lave et julekort. Derefter skal der arbejdes med Black Friday, hvor eleverne skal indhente information omkring Black Friday og se en video dertil. Til slut er der fokus på Hanukkah, hvor eleverne skal se en video, og eleverne skal herefter arbejde med et Hanukkah-ord hver og fremlægge det til sidst.

Historie

Link til forløb: Julehjertets hemmelighed: 1800-tallet 

Afsender: DR Lær
’Julehjertets hemmelighed: 1800-tallet’ er et undervisningsforløb, der tager udgangspunkt i DR’s julekalender fra 2022, som foregår i slutningen af 1800-tallet. Forløbet indeholder en introduktion og lærervejledning samt link til et større forløb i fire dele på DR Lær, hvor man logger på med unilogin. Forløbet laver fire tematiske nedslag i 1800-tallet, hvor eleverne bliver introduceret for emnerne børnearbejde, rigt og fattigt børneliv, overtro og hvordan sociale klasseskel bandt folk på godt og ondt. Der er også opskrifter, lege og idéer til juleklip og julepynt fra 1800-tallet.

Historie (lærer til lærer)

Link til forløb: Jul

Afsender: Malene V.
I dette forløb skal eleverne kigge på juletraditioner gennem tiden. Eleverne skal undersøge, hvornår julen blev en kristen højtid, hvordan julen var i gamle dage, og hvor kommer nisser egentlig fra? Dette skal eleverne bruge til at skrive deres egen julehistorie fra omkring år 1900. Herudover skal eleverne arbejde med gamle julekort.

Udskoling

Dansk (lærer til lærer)

Link til forløb: Jul i lange baner…

Afsender: BasketballBramgås
I dette meget gennemførte forløb skal eleverne arbejde med 24 juleopgaver. Opgaverne spænder fra at læse nye og gamle tekster, forskellige skriveopgaver, salmer, musikvideoer og meget, meget andet. Forløbet er tiltænkt en 7. klasse, men passer også til 6. og 8. klasse.

 

Dansk (lærer til lærer)

Link til forløb: Jul i mange afskygninger 

Afsender: KajakSalamander
I dette forløb skal eleverne udforske julens traditioner ved at læse og analysere julesange, undersøge julens historie gennem tid, sammensætte en julemiddag, udforske julemarkeder rundt om i verden, lave en Kahoot-quiz om julekalendere og arbejde kreativt med multimodalitet ved at integrere video, film og billeder i deres aktiviteter. Dette giver eleverne mulighed for at lære om julens rige traditioner på en engagerende og interaktiv måde.

Billedkunst (lærer til lærer)

Link til forløb: Julebil med gaver og træ 

Afsender: Sutskoalligator
I dette kreative forløb skal eleverne arbejde med akvarel, hvor de skal male en julebil. Der er fokus på kreativitet med spændende benspænd, hvor eleverne selv skal skabe deres eget billede. I forløbet er der en del inspiration, men der bliver lagt op til, at eleverne selv skal ud og finde inspiration.

Madkundskab (lærer til lærer)

Link til forløb: Juletraditioner 

Afsender: KuglepindBjørn
I forløbet skal eleverne arbejde med juletraditioner. Eleverne skal se et serieafsnit om julens traditioner og derefter arbejde med arbejdsspørgsmål. Eleverne skal også arbejde med forskellige opskrifter, herunder syltning, grunddeje og julekager.

Madkundskab (lærer til lærer)

Link til forløb: Dansk madkultur – Jul

Afsender: BilOrangutang
I dette forløb er der fokus på dansk julemad. Eleverne skal arbejde med, hvorfor spiser vi de forskellige ting til jul? Eleverne skal selv afprøve de forskellige traditionelle julebagværk (æbleskiver, pebernødder). Eleverne skal afprøve opskrifter helt fra 1700-tallet.

Kristendomskundskab (lærer til lærer)

Link til forløb: Tema – Juleevangeliet (alle) 

Afsender: Kristijanovitch
I dette forløb vil eleverne dykke ned i juleevangeliet ved at analysere de fire evangelier (Matthæus, Lukas, Markus og Johannes) for at forstå, hvordan de beskriver julen og Jesus’ fødsel. De vil også undersøge helligtrekongersdag og de tre vise mænds rolle.
Desuden vil eleverne lære om, hvordan jøder fejrer Chanukah, og hvorfor muslimer ikke fejrer jul, men nogle steder markerer julemanden. Dette vil give dem indblik i forskellige kulturelle perspektiver på julen. Afslutningsvis vil eleverne deltage i en julesalme-quiz for at teste deres viden om julens musikalske traditioner. Dette forløb giver dem en bredere forståelse af julens kulturelle og religiøse dimensioner.